Mina fem bästa knep för att hantera stress

Först vill jag bara säga att det jag skriver här är vad som har fungerat för mig för att hantera stress kortsiktigt när den uppstår i stunden: det är INTE på något sätt en långsiktig lösning för kronisk stress eller utmattningssyndrom. Upplever du att du är stressad och utmattad mest hela tiden måste du uppsöka läkare. Jag har själv varit långtidssjukskriven för utmattningssyndrom på grund av arbetsrelaterad stress och depression, och det är något som kräver professionell hjälp. Känns det läskigt eller jobbigt att kontakta läkare, eller om du inte vet vart du ska börja, får du väldigt gärna höra av dig så hjälper jag dig så gott jag kan. 

körsbärsblommor i kungsträdgården

Det finns oändligt mycket videoklipp, guider, piller, kurser och tips på hur du kan hantera stress men jag tycker att många av dem antingen är för bra för att vara sanna, för enkla, för dyra eller för svåra. Det handlar nog främst om att många marknadsför det som att det är universala lösningar på ett väldigt utbrett problem som passar alla och helt botar stress (utan att säga att knepen inte funkar) – det är ju verkligen inte sant! Stress kommer, precis som ångest, i olika former beroende på individen och därför är det viktigt att man själv testar sig fram genom olika metoder för att se vad som passar en själv. Jag har testat massor av olika knep: jag har spenderat timmar i terapi och PTSD-behandlingar, använt meditationsappar, testat yoga specialutformat för personer med PTSD, anti-depp och ångestdämpande tabletter, gått på stressföreläsningar, läst hundratals bloggar och artiklar om stress – utifrån allt detta har jag testat mig fram för att hitta verktyg som passar mig beroende på omständighet.

Eftersom att det inte är särskilt många som varken har tid eller råd att gå igenom alla ovan nämnda tillvägagångssätt har jag samlat mina enklaste verktyg i en lista här nedan som du också kan testa. Kom ihåg att jag inte skriver dem för att jag tror att de passar oss alla, utan det är mer som en mall för dig att applicera dina egna erfarenheter på och jag uppmuntrar dig till att testa dig fram och använda knep som passar dig.

is på skön vinter golden hour

1. Sätt ord på stressen

Det här är kanske det viktigaste att göra först: säg vad det är som stressar dig, antingen högt för dig själv eller till någon annan. Att säga orden förvandlar stressen till något konkret, något som finns utanför ditt huvud som du nästan kan röra vid, lyfta på och flytta undan. Jag menar inte att du ska sopa något under mattan, det kommer bara att förvärra situationen, utan jag menar att om du kan sätta ord på din stress kan du med största sannolikhet också sätta ord på den lösning du behöver för att hantera det som stressar dig – kan du inte det just då kan du istället plocka upp det vid ett senare tillfälle då du känner dig mer benägen att hantera det. Det är lite som att erkänna ett problem för sig själv, vilket för mig alltid är förlösande. Du kan också skriva ner allt på en lapp eller i en dagbok.

2. Gå ut i dagsljus i 10 minuter

Det här är nog det enklaste man kan göra för att motverka sin stress. När jag har det som stressigast är jag först alltid övertygad om att ett kort miljöbyte INTE kommer hjälpa, för det betyder att jag spenderar mindre tid på att faktiskt göra klart det jag ska, eller hur?! Det är visserligen sant, men hur mycket hjälper det mig att få klart något om jag är så stressad att jag inte kan tänka klart eller om jag pushar mig själv så hårt att jag till slut blir sjuk och inte kan leva på det sätt som jag vill längre?

Problemet för mig var länge att jag levde för att jobba och jag hade en fix-idé om att mitt värde satt i hur mycket jag hade att göra (det var som att ju mer jag hade att göra och ju mer stressad jag blev desto mer framgångsrik var jag): det drev mig rakt in i väggen. Såhär i efterhand önskar jag att jag hade lyssnat mer på när min kropp försökte signalera till mig att jag inte mådde bra av hetsen som kom både på jobbet och privat och varit ute i solen mer för att njuta av värmen på mitt ansikte och ljudet av staden/skogen/vattnet.

En kort promenad (eller en kort sitta-på-en-bänk-i-solen-och-dricka-kaffe-och-stirra-på-människor-session) i dagsljus gör att jag förflyttar fokus till mig själv eller den vy jag har framför mig. Dagsljuset är livsnödvändigt för oss för att vi ska fungera (jag brukar tänka på mig själv som en växt som behöver solljuset för att trivas och växa), och om jag promenerar kan jag nästan skaka ur mig det som stressar mig, ungefär som att förlösa mjölksyra under ett hårt träningspass. Vilket tar mig till nästa tips!

3. Träna!

Uttjatat och klyschigt känner jag egentligen, men inte mindre sant. Samma sak som ovan gäller här, att jag ofta kände mig för stressad för att ta en timme ur min dag för att gå och träna – men det behöver inte vara avancerat eller ta mycket tid. Fördelarna är många fler än nackdelar med att träna för att motverka stress, och idag fins det massor av appar som hjälper en att komma igång med 7-minutersträning. Det är 7 intensiva minuter, men jag får som sagt fokusera HELT på min egen kropp och det som stressade mig innan känns lite enklare att ta tag i efter passet eftersom att jag känner mig starkare fysiskt vilket har en positiv effekt på min mentala hälsa (psyket och kroppen är tätt länkade).

4. Andningsövningar

Jag brukar sätta mig ner när jag gör detta för att känna mig ordentligt avslappnad, men det gör man som man vill. Antingen så blundar jag eller vilar blicken på något neutralt, till exempel en vägg som inte har allt för stark färg, eller om jag är utomhus så brukar jag vilja fästa blicken på något grönt och levande för att det får mig att känna mig harmonisk. 

Sedan tar jag tre djupa andetag för att känna hur det känns och liksom förbereda kroppen på övningen: är jag superstressad kan det vara svårt för mig att få ner ordentligt med luft, därför börjar jag lite försiktigt. Känslan får landa lite medan jag andas normalt i någon minut, sen tar jag fem djupa andetag. Nu börjar oftast mina luftvägar att öppna sig mer, trycket över bröstet släpper lite och jag känner hur mina muskler slappnar av mer.

Tricket här är, precis som med träningen, att fokusera på det som händer i min kropp för att skifta fokus från det som stressar mig. 

Jag varvar fem djupa andetag med att andas normalt ungefär fem gånger, sedan avslutar jag övningen med att ta in så mycket luft jag kan och hålla andan i tre sekunder innan jag sakta släpper ut luften.

Min kropp svarar väldigt bra på denna typen av övningar, och jag har några fler variationer som jag kommer att prata mer om vid ett senare tillfälle.

kvinna med långt hår i björkskog

5. Titta på gulliga djur på Youtube

Kanske mitt finaste tips<3 Att skratta är ett himla bra sätt att förlösa stress på, och filmklipp med djur som gör roliga eller gulliga saker är så enkelt att få tag på vart man än är (om man har en smartphone). Här är en av mina favoriter:

BONUSTIPS: skaffa mera växter.

När jag har mycket växter omkring mig känner jag mig typ som en Naturkraft med liv runt omkring mig (trots att mina fingrar bara är halv-gröna…). Färgglada blommor livar också upp och är varför jag så ofta vill använda det när jag fotograferar! Det är fint, man får något annat att ansvara för och allt känns lite piggare liksom. Supertips!