Fotografera ditt hem: en mini-guide!

Nu kommer jag att återanvända några av mina tips från guiden ni fick när ni påbörjade prenumerationen på mitt nyhetsbrev, men här tänkte jag visa lite mer hur skillnaden blir när man inte använder sig av tipsen! Jag har tagit alla bilder med min iPhone X för att visa att det går att få helt ok bilder även med en mobilkamera. Jag tycker att iPhone-kameran funkar bäst när man fotograferar detaljer och ganska mycket sämre vid vidare bilder (som ni kan se nedan), men det funkar absolut med lite tålamod och rätt teknik 🙂

1. Räta linjer!

En upprepning från förra veckans porträtt-tips, men detta är det viktigaste tipset när man vill fotografera sitt hem: undvik att försöka få rummet att se större ut eller att få med mer i bild genom att vinkla kameran uppåt eller nedåt. Det gör perspektivet skevt och detaljerna kommer att försvinna eftersom att ögat kommer försöka fatta vad det är det tittar på. Använd istället tak- och golvlister, dörröppningar och fönster för att få bilden så rak som möjligt. Det här gör bilden stilren och harmonisk att titta på och gäller både för detaljbilder och vidare bilder!

Här stod jag på huk för att komma i rätt höjd, få linjerna raka (se fönsterkarmarna) och för att få med hela mattan i bild. Undvik att beskära sådana detaljer som mattor och soffkanter.
Jag stod upp när jag tog den här bilden och vinklade kameran nedåt mot bordet vilket gör att linjerna och perspektivet är skevt (se fönsterkarmen i höger hörn).

2. Ta vara på det naturliga ljuset om möjligt

Naturligt ljus är alltid bäst, och det ser inte jättesnyggt ut om man har alla lampor tända (ljuset blir för gult), men det är också en smaksak – det är dock alltid mest harmoniskt för ögat att titta på en bild med naturligt ljus, och helst ska man ha professionellt studioljus och en systemkamera för att fotografera med artificiellt ljus. Om det är supermörkt måste man såklart tända lampor, men se då gärna till att de inte syns i bild.

Naturligt ljus!
Här är alla lampor i lägenheten tända!

3. Se till att bilden är tagen från rätt vinkel.

Detta gäller både för detaljbilder och vidare bilder. I det första exemplet nedan passar det bättre att ta bilden rakt framifrån (inte uppifrån; detta för att få med detaljer i blomman och lampan, och för en mer stilren känsla – se skillnaden i bild nr 2), och i den sista bilden passar det bättre att ta bilden ovanifrån för att få med anteckningsblocket och pennan som var det jag ville fokusera på.

4. Fokusera på rätt sak!

Ögat vill fokusera på något i en bild och tenderar att göra detta automatiskt på direkten: se till att det blir på rätt sak! Se ytterligare exempel på skärpedjup i tipset nedan.

Här ligger fokus på ljusstaken i förgrunden.
Inget specifikt fokus är valt vilket gör att bilden känns stökig och platt och ögat vet inte riktigt vart det ska fokusera.

5. Skapa djup i bilden! (Detaljer)

För detaljbilder utnyttjar du kamerans skärpedjup (det som gör att det i förgrunden blir skarpt och bakgrunden suddig): på en nyare iPhone skulle detta vara Porträtt-funktionen.

Porträtt-inställningen på iPhone X: endast sakerna i förgrunden är i fokus och bakgrunden är suddig vilket skapar ett harmoniskt djup i bilden.

Bonustips!

Gå närmre för att ta bort störande moment ur kamerans vy och städa upp runt ditt motiv för en mer stilren känsla! Zooma inte, och använd samma eller liknande färger i redigeringen för en mer enhetlig känsla. Pro-tip: se till att ljuset från eventuella fönster inte blir för vitt så att man kan se detaljer av det som finns utanför fönstret. Detta gör du på en iPhone genom att hålla fingret nedtryckt tills det står ”Exponering/fokus låst”.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.