fbpx

Ett roligt minne att spara för resten av livet

Något jag rekommenderar till alla som är gravida är att inte vänta till vår inbokade fotografering med att föreviga magen: vår fotografering är ”den stora finalen” strax innan din efterlängtade bebis kommer till världen, en dag för dig att få klä upp dig till tänderna och helt stå i centrum framför min kamera. Det blir ett vackert och stärkande minne att bära med dig resten av livet, och varför inte förstärka det med en rolig tidslinje över magens tillväxtkurva? Det blir som en häftig tidslinje eller visuell dagbok att följa från början till slut. Jag har därför skapat den här guiden med användbara tips som sätter igång kreativiteten. Nyckeln är kontinuitet för att det ska bli så pass bra som möjligt.

1. Bestäm kläder redan från början

Det är alltid snyggast att göra en bildserie som hänger ihop (det blir också roligare och mer harmoniskt att titta på i efterhand): det är därför bra att tänka ut vad du vill ha för färger i bilderna innan du sätter igång. Plaggen behöver inte vara desamma på varje bild, men om du väljer t ex en blå tröja på första bilden är det snyggt att ha t ex en blå klänning på nästa bild o.s.v. Eller, om du inte vill ha några kläder alls så är du naken (eller står i underkläder) på alla bilder. Då kan du ändå ha en vacker klänning på dig på vår fotografering utan att det stör kontinuiteten.

Väljer du att ha kläder kan det vara bra att titta på vad för klänningar jag har att låna ut redan nu och se hur du kan matcha färgerna: har du inga rosa kläder hemma t ex men gärna vill låna min rosa klänning kan du använda rosa blommor eller annan rosa rekvisita till dina bilder hemma så att bilderna ändå hänger ihop. Väljer du att använda en egen klänning till vår inbokade fotografering går du efter den färgkoden!

Du hittar mina gravidklänningar här.

Gravidklänningar till gravidfotografering i Stockholm

2. Välj en enkel bakgrund som du fotar vid varje gång

Att använda en så ren och enkel bakgrund som möjligt är bäst för att få magen i fokus. En enfärgad vägg är till exempel en utmärkt bakgrund! Stökiga bakgrunder gör det svårt för ögat att fokusera, och det blir heller inte bilder man gärna har i fotoalbumet eller på väggen.

3. Undvik spegelselfies

Samma som ovan gäller här: spegelbilder är inte bilder man gärna har i albumet eller på väggen, utan använd istället tipset nedan.

Gravidfotografering Stockholm: närbild på gravidmage och rosa gravidklänning i rosa spets

4. Be någon annan ta bilden eller ställ upp kameran

Be din partner/vän/mamma/pappa/syskon att ta bilden! Om någon annan tar bilden eller om du lutar kameran eller mobilen mot något, alternativt sätter den på ett stativ med självutlösare kan du ställa dig i rätt position och ha händerna fria vilket innebär att du kan rama in magen så som du själv väljer.

Om du inte har något stativ kan du ställa mobilen eller kameran på en hylla, ett bord eller en stol. För att få mobilen att stå rakt kan du använda häftmassa under mobilen (där du sätter i laddaren) så att den inte glider iväg medan du ställer t ex en kopp eller något annat med lite höjd bakom telefonen så att den håller sig upprätt.

5. Rama in magen

Stå i profil mot kameran och se till så att inte armarna täcker magen. Alternativt: stå rakt fram mot kameran och håll ena handen under magen och den andra över. Känner du dig extra kreativ kan du använda fina blommor eller något annat att rama in magen med.

6. Ljus

Naturligt ljus är alltid bäst, så försök att hitta ett fönster hemma där du kan stå mot en enfärgad vägg så att ljuset antingen kommer in från sidan (för mjuka och stämningsfulla bilder) eller rakt framifrån (för väldigt upplysta bilder). Undvik solljus som kommer rakt på dock! För att mjuka upp ljuset kan du sätta upp ett tunt, vitt lakan eller en tunn vit gardin framför fönstret – då jämnas ljuset ut.

Har du inget fönster som passar kan du gå ut och försöka hitta en tom vägg, eller varför inte ett vackert träd eller en fin buske för en lite naturligare känsla (som jag ju älskar 😉 ). 

Gravidfotografering i Stockholm med Anna i gravidklänning och vita blommor gravid kvinna tittar på magen

7. Försök fota från samma höjd och avstånd varje vecka

För allra bästa effekt är det alltid snyggast att fota från samma avstånd och höjd till alla veckobilderna. Mät ut innan du börjar och skriv ner måtten på mobilen eller annan plats där du enkelt kan hitta det. Du kanske till och med kan markera ut på t ex golvet vart du ska stå någonstans och vart kameran eller mobilen ska placeras!

Det här är mina bästa tips, och det bästa är att man kan att vara hur kreativ som helst med det här! Huvudsaken är att det är roligt. Vill du ha ytterligare idéer eller hjälp med att bolla idéer går det självklart bra att kontakta mig, och skulle du vilja ha hjälp med att ta bilderna erbjuder jag det som ett tillägg till mina gravidfotograferingar. För att få veta mer om det tillägget kan du kontakta mig på hej@sabinahannila.com.

Gravidfotograf i Stockholm: kvinna med en kamera i handen skrattar

Share this:

Gilla

Gilla Laddar...
%d bloggare gillar detta: