Känn dig bekväm framför kameran: min fullständiga guide!

Min bloggpost och mina Instagram inlägg med tips på hur man kan öva sig på att känna sig bekväm framför kameran blev så populära att jag nu vill dela med mig av min fullständiga guide! Det är en sammanställning av kunskap och tips på vad du kan göra och hur du kan tänka, samt mycket om hur jag som fotograf tänker kring detta, som jag har samlat på mig under mina 13 år som porträttfotograf, både genom att själv stå framför kameran men framförallt från att ha fotograferat över 300 individer.

Du har kanske läst några av tipsen tidigare, men det finns också helt nya tips som jag inte har delat med mig av tidigare. Jag går även in närmre på varje tips i denna guide, så läs igenom den noga och kanske kan du till och med skriva ut den! Om du har frågor är du varmt välkommen att höra av dig till mig via mitt kontaktformulär längst ner här i posten, annars ser jag fram emot din bokning.

1. Du behöver INTE se ut på ett visst sätt, vara i en viss ålder eller ha kameravana för att bli fotograferad.

Mitt viktigaste tips (eller insikt kanske är ett bättre ord)! Många blir skrämda av tanken på att stå framför en kamera för att de inte är vana eller för att de tror sig inte ha ett fotogeniskt utseende eller vara unga nog, och jag förstår verkligen känslan: jag levde länge under föreställningen att det inte är värt att lägga ner tid på att fotografera mig själv, för det skulle bara verka narcissistiskt och konstigt. Tills jag drog av plåstret och tog mina första självporträtt, och WOW vad stark och stolt jag kände mig!! Det är supervärdefullt för mig att ha dessa bilder på mig själv nu, för det är så roligt att kunna se tillbaka på hur jag såg ut och också påminna mig själv om hur långt jag har kommit sedan dess. 

Vad den känslan som gör att du ännu inte har tagit steget att boka in en fotografering för bara dig än beror på så lovar jag dig att du inte behöver vara van vid kameran, eller tänka att du inte har ”rätt” utseende för att fotograferas av mig!! Mitt jobb som fotograf är att fånga DIG, inte att lägga värderingar i hur du ser ut och få dig att tro att du inte passar. Alla de kvinnor du ser här på min hemsida och på min Instagram hade aldrig stått framför en kamera innan de kom till mig, men resultatet blev fantastiskt!

2. Öva hemma

Jag kommer aldrig be dig att stå i obekväma och tillgjorda poser, utan jag gillar det som kommer naturligt för dig genom att fokusera på händer och blick. Det kan ändå kännas lugnande för dig om du har övat lite hemma på hur du kan stå och hålla händerna – det blir som uppvärmning! När du sen står framför min kamera kommer det att kännas ganska bekvämt (du har ju gjort alla rörelserna innan redan!), och efter en stund är det som att du har glömt kameran helt.

Många av de jag har fotograferat under åren har berättat i efterhand att de övade hemma innan och att det verkligen hjälpte dem på plats, så detta funkar verkligen!

Längre ner här i listan tipsar jag också om min guide som du kan använda till detta tipset – fortsätt läsa för att komma dit!

3. Lär känna din fotograf

Det är alltid en bra idé att prata med din fotograf innan fotograferingen, både för att se till att ni båda har samma vision vad gäller dina bilder och för att det är enklare att känna sig bekväm med någon man redan känner lite grann och kan relatera till.

Jag lägger stor vikt vid detta och erbjuder ett konsultationsmöte inför din fotografering i alla mina porträttpaket: på mötet går vi igenom din skräddarsydda moodboard, mer detaljer om hur fotograferingen kommer att gå till och vad som händer efter, och viktigast av allt: du får en chans att ställa dina frågor till mig och lyfta upp eventuella orosmoment!

Fotograferingen är ju till för DIG, och bilderna är ett fint minne av denna härliga dag, därför lägger jag mycket kärlek på att se till att du är så bekväm som möjligt i alla steg av fotograferingen. Mina konsultationsmöten sker antingen face-to-face över en fika i Stockholm (jag bjuder!) eller via Skype.

4. Umgås med din fotograf innan fotograferingen

Detta hänger ihop med ovan tips och är superviktigt, speciellt om du inte har haft möjlighet att boka in ett möte face-to-face med din fotograf. Jag bokar alltid in dig ca en timme innan fotograferingen för att vi ska hinna umgås, känna in fotograferingsplatsen, gå igenom planerade bilder och outfit, och dricka lite bubbel och käka choklad.

5. Uppvärmning

Detta tips innebär inte att du ska springa några varv runt en fotbollsplan eller göra jumping jacks – jag lovar!! De första 10-15 minutrarna av vår fotografering ser jag som en slags uppvärmning där du får känna på hur det känns att stå framför kameran och vänja dig vid hur jag jobbar med direktiv och byte av plats innan vi tar de riktiga bilderna. Här brukar jag be mina kunder gå lite sakta fram och tillbaka framför kameran medan de håller klänningen i ena handen (om hon har en sådan på sig) och varvar med att titta in i kameran och bort mot den utsikt vi har. Det är skönt för dig som kund att få testa på lite grann och mjuka upp lite innan vi sätter igång!

6. Det är OK om det känns lite märkligt till en början!

Om du redan innan tycker att det känns jobbigt att stå framför kameran är det viktigt att du påminner dig själv om att det är OK att det känns obekvämt: jag kommer inte att skälla på dig för att du är ”för nervös”, och jag kommer inte tycka att du gör ett dåligt jobb! Tvärtom så blir jag så jäkla impad av dig som utmanar dig själv på det här sättet och kommer göra ALLT för att din styrka och ditt mod fångas på bild. Du får vara hur nervös och knasig du vill, det ger bilderna en personlig touch som du kommer att uppskatta resten av livet!

Foto på kvinna i blommig blus som sitter på en sten i regnet vid havet

7. Lita på din fotograf

När du bokar in en. fotografering gör du en investering både av din tid och ekonomiskt, vilket självklart innebär att du är mån om att resultatet blir så som du önskar. Eftersom att jag lägger oerhört stor vikt vid att vi har en tät dialog om dina önskemål och din fotografering innan dagen så kan du lita på att jag har full koll på vad det är du önskar. Jag har fotograferat människor sedan 2006 och jag har också en kandidatexamen i fotografi som jag flyttade till England (och bodde där i nästan 5 år) för att få, så mitt intresse för och kärlek till fotograferandet lyser igenom i alla moment och livsval. Du kan lita på att jag kommer göra allt i min makt för att vår fotografering ska bli en av de bästa investeringarna du har gjort!

8. Prata under fotograferingen

Berätta ditt livshistoria, eller om den gången din katt sprang bort, eller om något som gör dig glad, något som gör dig arg, något som inspirerar dig, din drömresa… När vi pratar om oss själva och våra erfarenheter ger vi värde till de historierna, och jag vill att en fotografering hos mig ska vara en del av det värdet. Det hjälper dig också att fokusera på något annat än kameran, och när du sen fastnar i ett ögonblick av eftertänksamhet är jag där blixtsnabbt med kameran för att fånga ögonblicket! Prata inte för mycket medan jag tar bilderna bara, så undviker vi för många bilder med öppen mun 😀

Om jag tystnar under fotograferingen betyder det att du gör allt rätt och att du inte behöver några direktiv just då, så fortsätt göra så som du gör 🙂

Om du blir osäker under fotograferingen så är mitt jobb att hjälpa dig, så var inte rädd för att fråga!

9. Rörelser

Att göra små rörelser framför kameran som att dra handen genom håret, gå lite sakta framåt, eller dra handen över armen gör att både poserna och bilderna ser mer naturliga ut. För dig kan det också kännas skönt att ha något annat att fokusera på än bara kameran.

Gravidfotografering på Gotland i vacker gravidklänning vid havet och solnedgång på Gotland

10. Tänk på det som gör att du känner dig stark (fysiskt och/eller psykiskt)

Mitt jobb som fotograf är att få dig att känna dig bekväm, för bilderna vi skapar tillsammans är ju en hyllning till DIG. Därför ställer jag alltid frågan ”när känner du dig som starkast?” till den jag fotograferar – det är en mäktig tanke att ha med sig under fotograferingen. Tänker du på det som gör dig stark kommer du automatiskt att känna dig stark och bekväm vilket resulterar i suuuuperbra bilder.

Jag lägger stor vikt vid att lära känna den jag fotograferar innan fotograferingen, bland annat genom att prata om just detta, och det är också därför jag delar med mig så mycket av mig själv. Delar vi med oss av varandra ökar förståelsen, och det är lite mindre läskigt att fotograferas av någon man känner helt enkelt.

11. Använd dig av din omgivning/dina kläder/håll något i handen

Det kan kännas stelt (och det ser oftast också väldigt stelt ut!) att ställa sig rakt upp och ner och stirra in i kameran, men vi vill ju att det ska se så avslappnat och naturligt ut som möjligt. Det jag oftast gör under en fotografering för att undvika detta är att jag ber dig titta ut mot havet/skogen/himlen eller ner på dina skor, eller ber dig att sätta håret bakom örat eller ta tag i din klänning (om du har en på dig) och slänga lite med den fram och tillbaka Detta gör att du lägger fokus vid det istället och automatiskt slappnar av.

Att hålla något i. handen kan också hjälpa dig att flytta fokus från kameran, och detta kan vara en bukett blommor t ex, eller någon ägodel som betyder mycket för dig och som passar in i dina bilder. Rekvisita är generellt en rolig idé att ha med, så skriv gärna i din bokningsförfrågan om du har specifika önskemål på just rekvisita.

Fotograferas i Stockholm: kvinna bland raukarna på Fårö

12. Vi tittar på dina bilder när fotograferingen är klar

Det kan vara lockande att se sina bilder under tiden som vi fotograferar, och generellt kan jag visa någon bild. MEN! Att se bilderna under fotograferingen kan också resultera i att du blir självmedveten på så sätt att du endast ser det du tycker att du gör ”fel”, och det är inte alls meningen att fotograferingen ska bli en negativ upplevelse. Därför gör jag alltid så att du får en sneak peek redan dagen efter fotograferingen istället så att du inte behöver vänta så länge på att få se resultatet – bilderna gör sig SÅ mycket bättre i större format också än på den lilla kameraskärmen 🙂

13. Vid par- och kompisfotograferingar: fokusera på varandra

Fotograferas du tillsammans med din partner eller bästa vän så är mitt allra bästa tips att ni fokuserar på varandra: sitt ner och prata med varandra, få varandra att skratta, rör vid varandra, kramas, busa o.s.v. Jag kommer alltid att hjälpa till och instruera om hur ni ska stå o.s.v., men om jag helt plötsligt blir tyst betyder det att det ni gör är perfekt och att ni ska fortsätta med det 🙂 Naturligt är alltid bäst!

14. Titta på mina tidigare fotograferingar

Titta runt här på min hemsida för att få inspiration. Samtliga av de kvinnor du ser i gallerierna hade aldrig fotograferats innan de kom till mig, så det spelar verkligen ingen roll om du har kameravana eller inte – mitt jobb är att få dig att se ut som att du har gjort det här 1000 gånger tidigare (och hittills har jag lyckats varenda gång!).

♡ 15. Pose guiden

Jag har samlat på mig inspirerande bilder på Pinterest för dig som behöver mer inspiration när du övar hemma! Det är ett superbra tips att titta på bilder du älskar och analysera varför du gillar dem så mycket och sedan försöka fånga känslan själv i dina poser.
För dig som är gravid: https://www.pinterest.se/sabinahannila/maternity-photography-sabina-hannila/
För dig som inte är gravid: https://www.pinterest.se/sabinahannila/pose-guiden-sabina-hannila/

Nu är du förhoppningsvis lite mer förberedd och har fått en bra bild av vad du kan förvänta dig av en fotografering hos mig – nu är det enda som återstår att du bokar in en hyllningsfotografering 😀 Är du gravid kan du göra det här. Är du inte gravid men vill hylla dig själv för allt häftigt, jobbigt, tråkigt och roligt du gör i livet kan du göra det här – världens skönaste egoboost!!

FAQ

"Hur mycket kostar det att fotograferas hos dig?"

 På min bokningssida för starka porträtt, samt min bokningssida för gravidfotograferingar kan du läsa mer om mina paketpriser och skicka en förfrågan. Är du intresserad av en fotografering utanför Sverige eller om du har andra funderingar är du välkommen att fylla i formuläret här!

"Jag bor inte i Stockholm - kan jag fotograferas av dig ändå?"

Ja, det kan du! Jag reser gärna över hela Sverige och världen (kostnader för reseersättning samt mat & logi tillkommer). Se till att boka i god tid innan ditt önskade datum (senast 2 månader innan), och kontakta mig här för mer information. För att fotograferas i Stockholm, se nedan.

"Fotograferar du även barn, bröllop och par?"

Jag specialiserar mig på porträtt av kvinnor samt gravidfotograferingar och planerar varje fotografering noggrant. Detta innebär att jag prioriterar dessa typer av fotograferingar. Har du andra önskemål är du välkommen att höra av dig genom kontaktformuläret här så får vi se om det finns utrymme i kalendern.

Jag sms:ar dig när du har fått svar!
En gång i veckan skickar jag ut ett nyhetsbrev med massor av tips, pepp och inspiration samt nyheter och erbjudanden!
GDPR: dina uppgifter sparas endast så länge vi har kontakt och vid eventuell leverans av faktura och bilder, sedan raderas dem.

Om Sabina

Fotograferas i Stockholm av mig, en dagdrömmande fotograf som älskar att bada, klappa på gulliga djur och titta på skräckfilm! Jag är väldigt enkel att ha att göra med och kan till exempel äta tacos flera gånger i veckan och se om samma TV-serier flera gånger 😉 Just nu bor och jobbar jag som fotograf i Stockholm, men jag växte upp i Västerås där jag drömde om att bli rockstjärna och pluggade musik innan jag hittade kameran och blev totalförälskad. Som maskrosbarn hade jag en krokig uppväxt, och idag lever jag med C-PTSD. Mitt liv vände dock när jag fyllde 30: jag insåg då att det är jag som beslutar hur mitt liv ska se ut, och bestämde mig då för att det ska bli allt jag någonsin drömt om. På ett års tid har jag kommit en bra bit på vägen, och det är mycket tack vare min kärlek till fotograferandet.

Bildskapandet har varit livsnödvändigt för att jag ska kunna bearbeta mina trauman. Genom kameran kan jag uttrycka styrka och känslor, och det är därför det finaste och mest värdefulla arbete jag någonsin har haft.

Nu vill jag arbeta med att stärka andra kvinnor på det sätt jag gör bäst, och det är genom kameran!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.