körsbärsblommor i kungsträdgården

Det är viktigt att fira sig själv och att förstå sitt värde

Det som var avgörande för mig att komma vidare i min behandling för PTSD var att se de små framstegen och vinsterna i vardagen som ett steg framåt i livet. Till exempel så lagar jag en extra god middag åt mig själv när jag lyckas slå bort en elak tanke om mig själv, eller så unnar jag mig en lite längre sovmorgon när jag tackar för en komplimang (vilket är supersvårt för någon som inte har bejakat sitt eget värde förut).

"Det spelar ingen roll hur liten du kanske anser att åstadkommandet är: när hjärnan är van vid att enbart se det negativa med det mesta i livet så blir de små åtagandena livsviktiga. "

Det finns flera anledningar till varför detta är viktigt: den första och största anledningen är att du tränar dig själv och din hjärna att skapa positivitet kring dig själv och det du åstadkommer. Det spelar ingen roll hur ”liten” du kanske anser att åstadkommandet är: när hjärnan är van vid att enbart se det negativa med det mesta i livet så blir de små åtagandena livsviktiga. 

kvinna i blommig klänning sitter bland rhododendron

Jag gav nyligen tipset till min sambo att skriva ner tre positiva saker som han har i sitt liv varje kväll innan han somnar, och sedan skriva ner tre saker han ser fram emot under dagen när han vaknar, och att han gör detta i några veckor. Jag själv gjorde så i dagboksform när jag mådde som sämst, och ibland var det så himla svårt att komma på något – speciellt de dagar då ingenting alls tycktes ha hänt. Det är då de här små framstegen kommer till användning! Det kan vara en tanke eller något konkret som till exempel en fin solnedgång, en gullig fågel eller ett fint sms – vad som helst som får dig att signalera positivitet till hjärnan och hjärtat! Efter några dagar kommer du undermedvetet och aktivt att lagra dessa små detaljer i din vardag som på något sätt skapar en positiv känsla hos dig vilket gör att du kommer lägga märke till mer och mer fint runt omkring dig. Det kan kännas som att du lurar dig själv till en början, och det gör du till viss del, men det för något gott med sig.

Att ha en skål eller låda med sådant du ser fram emot eller är stolt över vid sängen som du ser innan du somnar och sen igen när du vaknar är också en god idé. Jag hade tidigare en fruktskål på sängbordet med konsertbiljetter, en medalj från ett lopp jag sprang, foton på mina vänner osv. En av de andra anledningarna är att du bevisar för dig själv väldigt konkret att du är värd att firas och att det du gör spelar roll.

Det kan vara jäkligt svårt att leva ibland. Vi är väldigt duktiga på att vara dumma mot oss själva, väldigt ofta i onödan. Därför är det så viktigt att vi påminner oss om att också tacka oss själva för allt det vi gör dagligen för att orka med. Inte för någon annans skull, utan för vår egen. Till min 30-årsdag bokade jag en ensamresa till Bali och jag är så otroligt stolt över mig själv och glad för att jag gjorde det. Det hade varit min dröm att få resa dit så himla länge och jag trodde aldrig att jag skulle komma iväg för att jag vid den tiden levde ensam och att jag inte var värd det – vad hade jag egentligen åstadkommit för att få åka dit? Men när jag började inse mitt egenvärde och hur mycket viktigare min respekt för mig själv var än mitt självförakt så åkte jag dit ändå. 

Gör gärna något av ovan om det känns bekvämt för dig, och om du vill får du gärna dela med dig av fler tips på vad en kan göra för att fira sig själv, antingen här i en kommentar så att fler kan ta del av det eller i ett mejl till mig – jag behöver alltid fler tips 🙂 Om inte så är det viktigaste att du förstår ditt värde och att du gör något för att fira dig själv redan idag<3

kvinna med klänning i en äppellund

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.