Skottland del 2: Glasgow

Molnen rullar in över bergen men det har knappt regnat alls sedan vi kom hit (vi fick några droppar under vår dagstur till Loch Lomond, men i övrigt har det varit soligt och riktigt varmt). Trots det så är det alltid blött vart man än går – det gäller inte bara Glasgow utan är genomgående i hela Skottland.

Vi har spenderat ungefär tre dagar i Glasgow och jag tycker nog inte att den staden förhöjde känslan man förväntar sig när man åker till Skottland (berg, vatten, historiska monument och små mysiga gränder), utan det är en typisk storstad med massor av shopping och uteställen – som ju är perfekt om det är det man söker, men vi var inte riktigt rätt målgrupp. Vi gick ut för att äta, träna och få luft men i övrigt spenderade vi ganska mycket tid på hotellrummet. Jag måste dock säga att all mat vi har ätit i den här staden har varit så himla god, och det har inte varit svårt alls att få tag i vegetariska och veganska alternativ. Det är ett stort plus!

Frukosten på hotellet var verkligen super! Inget kött överhuvudtaget och inte alls standard med äggröra, haggis och korv utan bara massa frukt, bröd och müsliburkar<3

Språk är något av det mest intressanta jag vet, speciellt de olika brittiska språken. Gaeliska till exempel. Det låter som en blandning av hittepå och något ur Sagan om Ringen <3, och i Glasgow och de omkringliggande byarna och orterna är skyltarna alltid på både engelska och gaeliska.

För att stilla vår äventyrslust även i en storstad som Glasgow tog vi tåget ut till den lilla byn Balloch cirka 40 minuter från stan för att vandra runt Loch Lomond. Att vandra runt hela sjön skulle ta tre dagar så vi valde ut en kortare rutt på ca 1 mil. Vi gick förbi Balloch Castle som var en blygsam version av vad en tänker sig att skotska slott ska vara, men ändå fint. Vyerna runt sjön var magiskt vackra och jag kommer aldrig sluta längta efter berg och hav. Vi hittade en geocash av misstag och tänkte skriva ett meddelande, men i brist på fungerade pennor la vi istället i svenska mynt. Vi hittade också ett litet vattenfall som vi beundrade ett tag innan vi tog oss vidare upp och ner över en av kullarna och gick genom lera och snåriga skogsvägar. Vi kände oss lite som Frodo och Sam på väg till Mordor! I sommar har vi tänkt vandra i Abisko men efter det åker jag mer än gärna tillbaka för att vandra hela Loch Lomond runt och vidare upp i högländerna för att vandra där också.

Jag har alltid längtat efter äventyr och brukade som liten leka att jag befann mig på fantastiska platser antingen i djungeln, under vattnet eller på något berg någonstans och har alltid älskat att försvinna in i äventyrsböcker och filmer. Ändå har jag aldrig riktigt sett mig själv som en person som gör sådana saker, att det inte riktigt är för mig. Men, precis som att längtan efter ett mer kreativt yrkesliv till slut tog över handen har äventyraren i mig greppat tag om hjärtat så hårt att jag nog är på väg, medveten om att de resor jag hittills har gjort är light versioner av det som komma skall, men ändå så pass fina och ibland utmanande att det triggar igång lusten ännu mer. Nu sitter vi på tåget upp till de skotska högländerna, till staden Inverness för att fira nyår (Hogmanay), utforska Loch Ness och förhoppningsvis vandra i ännu mer berg.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.