Skottland del 1: Edinburgh

Att vara i Skottland är lite som att vara hemma: trots att det var England jag bodde i så känns det landet mer främmande än vad Skottland gör. Båda länderna har många likheter givetvis, men det är något som gör det mer hemtrevligt här än där. Kanske är det dialekten som är så mysig, eller landskapet som alltid tar andan ifrån mig eller en mix av båda, men jag väljer också att tillägga att mitt DNA-test visar att jag har ganska mycket rötter i just den här delen av Storbritannien. Extra roligt blir det också att få dela det fina tillsammans med min finaste person.

bild på man i skottland med hus och klocktorn i bakgrunden

Vi kom fram i onsdags tidigt på morgonen och gick genom Edinburgh med tunga väskor och ytterst lite sömn men var så himla peppade ändå! Vi hittade vårt lilla guesthouse (Braveheart guesthouse – Braveheart är förresten en av mina favoritfilmer genom tiderna) lite utanför stadskärnan och det kändes ungefär som att gå hem till någon. Det låg i ett bostadsområde som känns typiskt brittiskt och det påminde lite om det hus jag flyttade in i under mitt andra år som student i England. Heltäckningsmattor och tekokare på rummet är en given del av upplevelsen (och tydligen telefonautomater i trädgården också).

bild på bilväg och bostadshus i Edinburgh Skottland
bild på engelsk telefonkiosk som står i en trädgård i Edinburgh
bild på man vid en grön häck och bostadshus i Edinburgh
bild på man i ett hotellrum med heltäckningsmatta i Edinburgh
bild på trappa med skotskrutig heltäckningsmatta i Edinburgh
bild på inramat porträtt av William Wallace i Edinburgh
bild på bord och stolar och julgran i ett rum i Edinburgh

Stan är sig lik trots att det var nästan 10 år sen jag besökte den sist. De förbereder sig inför den stora nyårsfesten, Hogmanay, som firas över hela landet och julmarknaden var fortfarande i full gång med skotska souvenirer, mat och karuseller. Vi har botaniserat oss i alla de lokala matbutikerna, kollat på dyr whiskey (den dyraste kostade 10 500 pund!!) och jag har köpt en ny silverring med en keltisk knut. Jag köpte en sådan ring första gången jag reste ensam – jag valde att resa till Edinburgh eftersom att jag hade varit där två gånger tidigare, och det var också samma år som jag flyttade till England. Den keltiska knuten står för evighet och ringen jag köpte skulle vara en symbol för en nystart i mitt liv. Jag var så uppspelt över att flytta utomlands och få plugga det jag älskar att syssla med mest; nu blev det inte riktigt som jag tänkte mig och månaderna innan jag flyttade hem var jag trasig. Samma dag som jag bestämde mig för att flytta hem till Sverige igen gick ringen sönder och för mig bär det en tydlig symbolik för förändring. Nu vill jag på nytt bära ringen för att på något sätt knyta ihop säcken av det gamla på riktigt och bana väg för allt det nya jag har skapat det här året.

bild på Edinburgh tagen från Edinburgh Castle
bild på kvinna som står framför Edinburgh castle
bild på en man och en kvinna vid Edinburgh castle
bild på man inne på restaurang i Edinburgh
bild på en man och en kvinna på Edinburgh airport
bild på en man och en kvinna i Skottland
en man och en kvinna vid Nelson Monument i Edinburgh
en man och en kvinna vid Nelson Monument i Edinburgh
svartvit bild på Edinburgh från Edinburgh castle
bild på Edinburgh market
bild på Edinburgh castle
bild på en man framför Edinburgh castle
bild på inramat porträtt av Forsyth's i Edinburgh old town
bild på en man som bär en bricka med en tekanna
porträtt på en kvinna med orange tröja inne på ett café
bild på en högfärdig man som dricker te ur en tekopp

Bilderna här strax ovanför är från ett litet ställe mitt i Edinburgh’s Gamla Stan som heter Forsyth’s Tea Room och det är nog det trevligaste stället jag har varit på hittills. Det ligger i en av stans alla små gränder som man råkar på titt som tätt (vi försökte hitta det igen men lyckades inte – det känns lite som att det bara var en dröm) och vi gick in för att dricka te och äta bakpotatis. Hon som äger stället (hon syns på det målade porträttet ovan och i bakgrunden av den sista bilden på Anton) var så himla gullig och gav oss fina tips inför vår nyårsvistelse i Inverness. Om ni ska till Edinburgh och vill dricka gott te på ett ställe som ger en känslan av att man är hemma hos mormor och fikar så ska ni gå hit!

bild på väldigt dyr whiskey flaska i Edinburgh
bild från Edinburgh julmarknad
bild på menyn från Forsyth's tea room i Edinburgh old town
bild på Skottlands minsta pub i Edinburgh
bild på the haggis box i Edinburgh
bild på Cockburn street i Edinburgh Old Town
bild på en man på en gata i Edinburgh Old Town

Det här blir femte gången jag besöker Edinburgh och ändå har jag aldrig gått upp på Arthur’s seat tidigare. Det är en uråldrig vulkan som hade sitt senaste utbrott för ca 350 miljoner år sen. Jag som numer är en vulkanbestigande veteran ville självklart passa på den här gången och det ville Anton också. Den är ca 250 meter hög (till skillnad från Mount Batur på Bali som är 1700 meter hög) och ger en fantastisk vy över hela Edinburgh. Bilderna nedan visar vyn från olika höjder samt en del ”snart är vi framme-selfies”. Enjoy!

bild på gammal ruin i Edinburgh vid vulkanen Arthur's seat
bild vid foten av vulkanen Arthur's seat i Edinburgh
Arthur's seat summit Edinburgh
bild på man och kvinna som vandrar i Skottland
landskapsbild på vulkanen Arthur's seat i Edinburgh
bild på en man och en kvinna med toppen av Arthur's seat i Edinburgh i bakgrunden
naturbild från Skottland
bild på man som springer nedför berg i Skottland
bild över Edinburgh från Arthur's seat
toppen av Arthur's seat i Edinburgh
en man står på toppen av Arthur's seat i Edinburgh
bild på Edinburgh tagen från en bergstopp
en man och en kvinna på toppen av Arthur's seat i Edinburgh

fotograf i stockholm

”Jag bor inte i Stockholm – kan jag boka dig ändå?” – ja det kan du! Jag reser gärna över hela Sverige och världen (eventuell reseersättning samt kostnader för mat & logi tillkommer). Se till att boka i god tid innan ditt önskade fotograferingsdatum bara, och använd kontaktformuläret här för mer information.

”Hur mycket kostar det?” – på min bokningssida för porträtt, samt min bokningssida för gravidfotograferingar kan du läsa mer om mina paketpriser och skicka en förfrågan. Är du intresserad av en fotografering utanför Sverige eller om du har andra funderingar är du välkommen att fylla i formuläret här!

”Fotar du även barn, bröllop och par?” – jag specialiserar mig på porträtt av enskilda personer som identifierar sig själva som kvinnor samt gravidfotograferingar och planerar varje fotografering noggrant, vilket innebär att jag prioriterar dessa typer av fotograferingar. Har du andra önskemål (t ex. familjefotografering, bröllop etc) är du välkommen att höra av dig genom kontaktformuläret här så får vi se om det finns utrymme i kalendern.

Jag sms:ar dig när du har fått svar!
Få massor av pepp och tips på hur du kan hitta egentid i en stressig vardag, hur du kan älska dig själv mer och hur du tar bättre vardagsbilder - bland annat!
GDPR: dina uppgifter sparas endast så länge vi har kontakt och vid eventuell leverans av faktura och bilder, sedan raderas dem.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.