Skottland del 1: Edinburgh

Att vara i Skottland är lite som att vara hemma: trots att det var England jag bodde i så känns det landet mer främmande än vad Skottland gör. Båda länderna har många likheter givetvis, men det är något som gör det mer hemtrevligt här än där. Kanske är det dialekten som är så mysig, eller landskapet som alltid tar andan ifrån mig eller en mix av båda, men jag väljer också att tillägga att mitt DNA-test visar att jag har ganska mycket rötter i just den här delen av Storbritannien. Extra roligt blir det också att få dela det fina tillsammans med min finaste person.

Vi kom fram i onsdags tidigt på morgonen och gick genom Edinburgh med tunga väskor och ytterst lite sömn men var så himla peppade ändå! Vi hittade vårt lilla guesthouse (Braveheart guesthouse – Braveheart är förresten en av mina favoritfilmer genom tiderna) lite utanför stadskärnan och det kändes ungefär som att gå hem till någon. Det låg i ett bostadsområde som känns typiskt brittiskt och det påminde lite om det hus jag flyttade in i under mitt andra år som student i England. Heltäckningsmattor och tekokare på rummet är en given del av upplevelsen (och tydligen telefonautomater i trädgården också).

Stan är sig lik trots att det var nästan 10 år sen jag besökte den sist. De förbereder sig inför den stora nyårsfesten, Hogmanay, som firas över hela landet och julmarknaden var fortfarande i full gång med skotska souvenirer, mat och karuseller. Vi har botaniserat oss i alla de lokala matbutikerna, kollat på dyr whiskey (den dyraste kostade 10 500 pund!!) och jag har köpt en ny silverring med en keltisk knut. Jag köpte en sådan ring första gången jag reste ensam – jag valde att resa till Edinburgh eftersom att jag hade varit där två gånger tidigare, och det var också samma år som jag flyttade till England. Den keltiska knuten står för evighet och ringen jag köpte skulle vara en symbol för en nystart i mitt liv. Jag var så uppspelt över att flytta utomlands och få plugga det jag älskar att syssla med mest; nu blev det inte riktigt som jag tänkte mig och månaderna innan jag flyttade hem var jag trasig. Samma dag som jag bestämde mig för att flytta hem till Sverige igen gick ringen sönder och för mig bär det en tydlig symbolik för förändring. Nu vill jag på nytt bära ringen för att på något sätt knyta ihop säcken av det gamla på riktigt och bana väg för allt det nya jag har skapat det här året.

Bilderna här strax ovanför är från ett litet ställe mitt i Edinburgh’s Gamla Stan som heter Forsyth’s Tea Room och det är nog det trevligaste stället jag har varit på hittills. Det ligger i en av stans alla små gränder som man råkar på titt som tätt (vi försökte hitta det igen men lyckades inte – det känns lite som att det bara var en dröm) och vi gick in för att dricka te och äta bakpotatis. Hon som äger stället (hon syns på det målade porträttet ovan och i bakgrunden av den sista bilden på Anton) var så himla gullig och gav oss fina tips inför vår nyårsvistelse i Inverness. Om ni ska till Edinburgh och vill dricka gott te på ett ställe som ger en känslan av att man är hemma hos mormor och fikar så ska ni gå hit!

Det här blir femte gången jag besöker Edinburgh och ändå har jag aldrig gått upp på Arthur’s seat tidigare. Det är en uråldrig vulkan som hade sitt senaste utbrott för ca 350 miljoner år sen. Jag som numer är en vulkanbestigande veteran ville självklart passa på den här gången och det ville Anton också. Den är ca 250 meter hög (till skillnad från Mount Batur på Bali som är 1700 meter hög) och ger en fantastisk vy över hela Edinburgh. Bilderna nedan visar vyn från olika höjder samt en del ”snart är vi framme-selfies”. Enjoy!

Nu är vi i Glasgow och stannar till måndag morgon (sen tar vi tåget upp mot Inverness). Hittills är jag inte särskilt imponerad: det är stor skillnad på Edinburgh och Glasgow, men mer om det senare!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.