Privilegium i olika former

Jag är ingen bloggare med en stor skara läsare, och jag har inga planer på att bli en (även om det låter som ett himla soft jobb att ha med kaffe och mjuka kläder med datorn i knät i soffan varje dag, men jag hade nog valt att bli rese- och äventyrs-bloggare i så fall) men det är ändå ett himla bra forum att få ur sig saker som en funderar på och önskar att fler tänkte på.

Framförallt tänker jag mycket just nu på privilegium och hur det kan göra en blind. Själv blev jag väldigt medveten om mina egna lyckade livslotter på min senaste resa och insåg till exempel att det är väldigt ignorant att säga att något är billigt. Ja, det var billigt för mig, men inte för den människan jag pratade med. Någonstans vet man ju redan att vissa har det sämre än andra, och att andra har det bra men saknar något signifikant i sitt liv, och man kan själv känna sig avundsjuk på andra som har sånt en själv saknar – men det där med att man själv har det bättre och tar vissa saker för givet glöms oftast bort för att man är så priviligerad att det är en del av ens vardag.

Jag tänker ofta på det här nu för att jag har öppnat upp den delen av mig själv så pass att jag inte kan undgå att se det runt omkring mig och hos mig själv längre. Igår kollade jag till exempel på en känd persons Instagram-story: hen drev med en annan känd persons framgång och lyxliv vilket jag ändå tycker är OK – en priviligerad människa gör narr av en annan priviligerad människa på ett harmlöst sätt. Humor gör det enklare att se det bisarra i en situation, framförallt när vi blir matade varje dag med historier om kända människor och deras lyxproblem.

Men, direkt efter den videon har hen filmat en helt okänd person på gatan och skrivit ”schysst stil” med en ironisk underton. Det är inte OK. Jag tänker direkt att göra sig lustig på andra människors bekostnad utan att veta något om denna person, dennes bakgrund och eventuella anledning till varför man klär sig eller ser ut på ett visst sätt är omoget, elakt och jäkligt onödigt. För det första: bara för att den här människan som filmade inte tycker att det är en ”schysst stil” så betyder inte det att människan som har det på sig egentligen inte tycker det. Det här gäller alla människor: DIN VÄRLDSBILD ÄR INTE DEN ENDA RÄTTA! För det andra: vi vet inte vem den här människan är, vad denne har varit med om och inte, vad personen har för personliga preferenser, ekonomi, hälsa o.s.v.

Det blir farligt när kända personer ”skämtar” om sådana här saker, för vi har ännu inte kommit så pass långt att alla människor på den här planeten förstår skillnaden mellan onödigt skitsnack som säger mer om den individens självbild och vad som är ok. Det är aldrig OK att skämta om eller kommentera hur en annan människa ser ut.

Det blir också farligt när människor som inte drabbas direkt (eller alls) av ett visst problem tar besluten åt dem som faktiskt drabbas utan att konsultera dessa först.

Jag tänker framförallt på abortförbudet i El Salvador och Polen nu. En tjej/kvinna som har haft sex utan eller med skydd och blir gravid men som inte kan behålla barnet av olika skäl, eller en tjej/kvinna som har blivit våldtagen ska kunna göra abort utan att behöva förklara varför, ska absolut inte fängslas (?!?!) och utan att behöva spendera massor eller några pengar alls. Att det är män som bestämmer detta är föga förvånande, men det är därför det också är så jävla viktigt att det är män som diskuterar detta på ett hälsosamt och inkluderande sätt. Det är inte männens val, men världen lyssnar fortfarande endast på män. Världen styrs just nu av män – så, kan alla män i min närhet TA SITT ANSVAR och istället för att säga ”jag kan förstå att de funderar i de banorna…blablablabla”!

Sitt på avstånd och LYSSNA på vad KVINNORNA har att säga och vad de vill, backa sedan dessa kvinnor allt du kan utan att försvara skeva strukturer som försöker styra jordens kvinnliga befolkning med järnhand. Vissa män försöker göra rätt genom att se det från fostrets sida och höjer sina röster högt för att försvara livet som släcks för tidigt: jag är dock tveksam till att dessa män skulle höja sina röster lika högt om de skulle se ett redan fött barn fara illa. Inte medvetet och för att de är dåliga människor, utan för att det är enklare att ha åsikter om det som inte påverkar en direkt – mycket enklare än att ta tag i de faktiska problem en har framför sig.

Andra saker som visar på en privilegium-naivitet:

Tjockisskämt och att använda ordet ”tjock” som skällsord: seriöst, hur illa låter det inte när en smal människa säger att de känner sig tjocka? Speciellt i närheten av en tjock person. Eller när folk antar att tjocka personer är lata och dumma. Vet ni hur det översätts i huvudet på en tjock person? Ungefär såhär: ”den här människan känner sig ful för att hen känner sig tjock. Det betyder att hen tycker att JAG är ful och att alla andra också tycker det. Då borde jag själv också tycka det. För att jag är tjock så är jag lat och dum också, så det är ingen idé att tro på att jag är värd kärlek och ett lyckligt liv, att jag klarar av att göra mitt jobb, att jag kan synas på stranden i sommar o.s.v.”
Vi har kommit längre än såhär och jag uppmanar er till att TÄNKA ER FÖR nästa gång ni vill säga att ni känner er tjocka eller att det sticker ut fett någonstans etc. Säg något annat eller ingenting alls. Det är många kända personer som ofta skämtar om tjocka personer, eller marknadsför produkter som kan göra en smalare. 99 % av all reklam, tidningar och samtal handlar om att vara smal är det enda rätta. Ni som läser detta och som är smala, snälla försök förstå att tjocka människor också är värda att leva. Tjocka människor ska också få älskas villkorslöst utan att hela tiden behöva bevisa hur bra man är ”trots” att man är tjock.

Vardagsrasism: bara för att du slängde dig med vissa uttryck på 70-talet som om de vore hejaramsor utan att någon reagerade så betyder inte det att det var OK då, eller nu. Det är ALDRIG ok. Det handlar om respekt, och vi som har privilegiet att inte vara systematiskt förtryckta MÅSTE ta vårat ansvar för att alla människor ska få leva sina liv utan rädsla.

Ja, det här är lite av det som snurrar i mitt huvud dagligen. Kanske kommer det uppföljningsinlägg där jag fyller på den här listan för, sorgligt nog, så är den SKITLÅNG.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.